W dobie postępującej informatyzacji społeczeństwa, skutkującej spędzaniem wielu godzin dziennie przed komputerem i telewizorem, a także z uwagi na życie w ciągłym pośpiechu, coraz częściej podnoszonym tematem w skali krajowej i globalnej staje się promocja zdrowia oraz zdrowego stylu życia.

Dobre samopoczucie pracowników i prowadzenie przez nich zdrowego i aktywnego stylu życia są cenne same w sobie, ale z drugiej strony przynoszą także korzyści dla pracodawcy, m.in. ograniczenie absencji w pracy, lepszą motywację i produktywność pracowników, o wprowadzaniu pozytywnej atmosfery w miejscu pracy nie wspominając.

W Grupie TAURON podążamy za tym trendem, m.in. oferując pakiety prywatnej opieki medycznej, z których nasi pracownicy mogą korzystać na promocyjnych zasadach, czy zachęcając do regularnych badań profilaktycznych i kontrolnych.

W 2015 r. w ramach inicjatywy Akcja zdrowie przeprowadzono w TAURON Obsługa Klienta działania zachęcające pracowników do zdrowego trybu życia. Zorganizowano sześć wykładów o tematyce prozdrowotnej, które prowadzili wykwalifikowani lekarze. Dodatkowo, pracownicy mogli skorzystać z bezpłatnych badań morfologii krwi.

Do analizy wyników mógł posłużyć dedykowany artykuł w „Naszym Forum”. Rozesłano także newslettery pt. „W krainie dźwięków” przedstawiające i zachęcające do metod relaksacyjnych. Z uwagi na duże zainteresowanie załogi akcja będzie kontynuowana w 2016 r.

Ze zdrowym stylem życia nieodłącznie wiąże się uprawianie aktywności fizycznej. TAURON mocno promuje sport nie tylko w skali kraju, ale także wśród pracowników – zachęcając do udziału w licznych wydarzeniach o charakterze sportowym. W 2015 r. TAURON był m.in. głównym sponsorem wyścigu Tour de Pologne Amatorów, w ramach którego wydzielona została klasyfikacja dla energetyków, a także cyklu wyścigów także skierowanego do kolarzy z zamiłowania – TAURON Lang Team Race. Ponadto pracownicy Grupy reprezentowali TAURON pod wspólnym szyldem w ramach zimowych i letnich Igrzysk Rynku Kapitałowego – Capital Market Games oraz w Mistrzostwach Polski Energetyków w różnych dyscyplinach (m.in. w tenisie ziemnym, żeglarstwie czy bilardzie). Zimą tradycyjnie energetycy-narciarze walczyli w, organizowanych przez TAURON, branżowych Mistrzostwach Polski w narciarstwie alpejskim.

Konkurs był przeprowadzony w grupowym intranecie. Celem inicjatywy była promocja stylu życia oraz pasji pracowników. Miłośnicy kolarstwa – pracownicy Grupy – dzielili się wypróbowanymi przez siebie trasami rowerowymi.

Następnie pracownicy oddawali głosy na przedstawione propozycje. Do konkursu zgłoszono 40 pomysłów na trasy o łącznej długości 1665 km. Inicjatywa cieszyła się dużym zainteresowaniem – w ciągu tygodnia pracownicy oddali blisko 2800 głosów.

Aktywne spędzanie wolnego czasu łączymy z integracją pracowniczą, co od lat z sukcesem praktykuje Stowarzyszenie Energetyczni, którego członkami są pracownicy TAURON Ekoenergia. Działania stowarzyszenia skierowane są do pracowników spółki, ich rodzin i znajomych. Co roku organizowane są różnego rodzaju wycieczki w formie turystyki prorodzinnej, przy okazji promując odnawialne źródła energii. Dzięki temu wiele osób aktywnie spędza wolny czas. Dodatkowo w 2015 r. Stowarzyszenie Energetyczni zorganizowało 5 ekologicznych prelekcji w szkołach na terenie województwa dolnośląskiego. Udział w prelekcjach wzięło około 400 osób. Aktualnie stowarzyszenie liczy 36 pracowników spółki.