W ramach posiadanego łańcucha wartości poszczególne jego ogniwa – dostawcy, wydobycie, wytwarzanie, dystrybucja oraz sprzedaż – wywierają różny wpływ na otoczenie o zróżnicowanym charakterze (społecznym, ekonomicznym, środowiskowym). Każdy z tych rodzajów wymaga podejmowania osobnych działań o różnym charakterze.

Rodzaje oddziaływania oraz sposoby postępowania z nim systematyzuje Strategia zrównoważonego rozwoju Grupy TAURON, wskazująca kierunki, najważniejsze działania w każdym z nich oraz cele pomagające na bieżąco zmierzyć postęp w realizacji.

Nadrzędnym zadaniem Grupy TAURON w każdym z elementów łańcucha wartości jest minimalizacja negatywnego i maksymalizacja pozytywnego oddziaływania.

TAURON i GOPR współpracują razem od 2009 r., ucząc turystów, jak bezpiecznie poruszać się w górach. Co roku organizowana jest także akcja – „Bezpieczna zima z GOPR” w największych narciarskich kurortach Polski, podczas której turyści mogą z bliska przyjrzeć się akcji ratunkowej, a także doskonalić jazdę na nartach i snowboardzie pod okiem instruktora.

Liczby Bezpiecznej zimy z GOPR 2015:

31 tys. – tyle osób uczestniczyło w akcjach na stokach podczas wszystkich weekendów w 2015 r.

7 tys. – 10 tys. – 20 tys. – tyle pojedynczych wejść przez bramki odnotowano w największych ośrodkach w 2015 r. (znaczenie miała pogoda).

350 – tyle kasków z logo TAURONA rozdano dzieciom i młodzieży podczas akcji „Bezpieczna zima z GOPR” w 2015 r.

280 – liczba osób, które skorzystały z nauki jazdy na nartach w 2015 r.

20 tys. – książeczek akcji rozdano dzieciom i młodzieży podczas akcji w 2015 r.

70 – tyle pokazów ratownictwa  przeprowadzono podczas akcji.

42 – liczba ratowników GOPR i TOPR zaangażowanych każdego roku w akcję (dodatkowo po 2-3 ratowników przywoziło skutery do pokazów, chodziło z psami ratownikami, roznosiło książeczki akcji).

4 – tylu instruktorów PZN dyżurowało podczas każdego weekendu akcji i bezpłatnie udzielało lekcji jazdy na nartach.

Dzięki wsparciu TAURONA ratownicy GOPR otrzymują fundusze na zakup środków transportu (samochodów terenowych, skuterów śnieżnych), a także specjalistycznego sprzętu i ekwipunku ratowniczego oraz medycznego.

Program edukacyjny realizowany pod patronatem Ministra Edukacji Narodowej i Rzecznika Praw Dziecka, w ramach którego organizowane są bezpłatne zajęcia edukacyjne prowadzone przez ekspertów, kreatywne konkursy z nagrodami, ciekawe gadżety i objazdowe miasteczka propagujące wiedzę o zasadach bezpiecznego i oszczędnego użytkowania energii elektrycznej. Elementem programu są także eventy o charakterze edukacyjnym, odbywające się m.in. podczas imprez plenerowych, festiwali nauki, nocy naukowców.

W akcję zaangażowani są pracownicy Biura Komunikacji jako koordynatorzy i ok. 50 wolontariuszy prowadzących zajęcia w szkołach. Praktyka jest rozwijana i dostosowywana do bieżących zmian w systemie oświatowym, nowych form przekazu i potrzeb sygnalizowanych przez placówki edukacyjne. W 2015 r. przeszkolono ok. 71 tys. uczniów, 2200 lekcji, 648 szkół. Przeprowadzono 12 dużych eventów edukacyjnych, w których uczestniczyło ok. 12-14 tys. osób.

Stowarzyszenie SIEMACHA jest jedną z wiodących organizacji pozarządowych ukierunkowanych na realizację projektów z obszarów wychowania, sportu oraz terapii, świadcząc systemową pomoc dzieciom oraz młodzieży. W ramach współpracy TAURON objął swoim patronatem działalność sportową stowarzyszenia, zyskując tytuł partnera sportowego. Nadrzędnym celem tego partnerstwa jest aktywizacja dzieci i młodzieży do uprawiania sportu. W ramach współpracy w 2015 r. wspólnie zorganizowaliśmy Piłkarski Dzień Dziecka z TAURONEM (2000 uczestników),

Juliada 2015 – krakowska olimpiada dzieci i młodzieży (ponad 9000 uczestników, 11 dyscyplin), projekt szkoleniowy – Pływam z TAURONEM dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych oraz turniej koszykówki TAURON Basket Cup. TAURON jest także fundatorem sprzętu sportowego Akademii Sportu Progres, działającej przy stowarzyszeniu (m.in. piłek nożnych, desek pływackich, strojów sportowych wszystkich zawodników oraz trenerów), a także wspiera codzienną działalność akademii i aktywnie uczestniczy w turniejach sportowych i obozach treningowych zawodników

TAURON Polska Energia rozpoczął współpracę z Fundacją Katarzyny Rogowiec Avanti i stał się partnerem polskich paraolimpijczyków, wspomagając Karolinę Hamer, Katarzynę Rogowiec, Tomasza Hamerlaka i Janusza Rokickiego w zdobywaniu kolejnych osiągnięć sportowych oraz propagowania idei integracji społecznej, różnorodności i wyrównywania szans.

Współpraca TAURONA i Fundacji ma na celu wsparcie polskiego sportu, idei Igrzysk Paraolimpijskich, zasad fair play oraz integracji osób pełnosprawnych i niepełnosprawnych. Współpraca TAURONA oraz Fundacji znajdzie swe odzwierciedlenie m.in. we wsparciu paraolimpijczyków trenujących w różnych klubach oraz reprezentujących Polskę na światowych arenach czy zbliżających się Igrzyskach Paraolimpijskich w Rio de Janeiro.

Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Marcina Gortata MG13. W 2015 r. TAURON Sprzedaż po raz kolejny był jednym z głównych jego partnerów. W 2015 r. w czterech miastach  (Rumia, Nidzica, Lublin, Kraków) Marcin Gortat przeprowadził trzygodzinne treningi dla dzieci w wieku 9-13 lat oraz dwugodzinne zajęcia dla dzieci w wieku 14-17 lat. Do udziału w szkoleniu zostali zaproszeni także inni koszykarze z NBA. Na zakończenie Campów w TAURON Arenie Kraków odbył się Wielki Finał – Mecz Gortat Team vs. Wojsko Polskie z udziałem polskich żołnierzy, a także gwiazd polskiego sportu i kultury.

Podczas ubiegłorocznej edycji po raz pierwszy zorganizowano Camp dla dzieci niepełnosprawnych, w którym wzięło udział 50 dzieci. Trening pokazał, jak duża jest potrzeba podobnych przedsięwzięć. Łącznie w imprezie Marcin Gortat Camp udział wzięło ponad 800 uczestników. Na trybunach campów zasiadło około 15 tys. widzów, a na  Mecz Finałowy Gortat Team vs Wojsko Polskie rozdystrybuowano 12 tys. biletów.